Architecture

November 3 2011

Villa Veth is a modern, customized villa, a private residence for a family of four. It is situated on a large parcel of land by a forest near the idyllic town of Hattem in the eastern part of the Netherlands.


 
The house itself and the mostly customized furnishings were designed by Liong Lie of the Rotterdam-based 123DV.


 
Although the structure from some angles resembles today’s favorite and by now highly overused form – long, narrow boxes situated at odd angles – the design of this villa manages to avoid that cliché by locating only one floor above ground. The result is a classic, modern residence that functions well for the family inhabiting it, yet looks like it could have existed since the 1950s.


 
The ground floor and principal living area of the two-storey residence is divided into two. On one side are the master bedroom and two kids’ bedrooms -- all with separate bathrooms -- plus two small studios.


 
The other half –the south-facing side -- of the floor plan is taken up by an open-concept living area that includes the kitchen, dining and living spaces. One wall of the living area is constructed of frameless curved glass, enabling a seamless connection with the outdoors.


 
In addition, this space opens up to a vast, unadorned terrace or platform, part of which is covered and equipped with floor heating. The first floor also includes a small separate play and TV-room, a laundry and a tiny powder room.


 
The total floor surface area of the residence is 475 square meters (about 5,113 square feet). 123DV is an architectural firm that specializes in modern villas and supervises the entire construction process. Tuija Seipell



Random Archive

Art