Architecture

December 9 2011

Much architectural jargon has been lavished on this Tribeca warehouse loft renovation but we just like the look of the cool, dynamic, elongated space.

This is not exactly a cozy home but its brutalist strength fits an old Manhattan warehouse well.



The Inverted Warehouse Townhouse has received numerous U.S. awards. It is the creation of Dean-Wolf Architects of New York, where architect Charles Wolf and designer Eunjeong Seong were in charge of the project.



We like the visible stairs that create a sense of lift and movement upward. We like the large surfaces of brick, steel and glass. We like the visibility between floors and from space to space that solves the potential problem of dark boxy rooms inside a windowless warehouse.



It is an impressive conversion of a loft (of 10,500 square feet) within a vast warehouse that covers the entire lot, leaving no room for outside space, garden or patio.

The main achievements of Dean-Wolf's work are cutting the roof open to let the natural light in and then using glass panels to let it shine into the dark centre of the expansive structure.



By doing this, they also created "outdoor" space inside, making the residence feel like it has a courtyard. They also created a large garden deck off the main living room.



To open up the key areas of the residence to this natural light, the main entry, via an elevator, is now on the fifth floor where public spaces and the bedrooms, playrooms and study are located. In a more typical townhouse, this "parlor" floor would be accessed through the front steps of the building. - Tuija Seipell