Architecture

October 4 2012

The stark honesty of Hiroshima-born and -based 38-year-old architect Keisuke Maeda’s work is breathtaking.

The Pit House residence he designed for a client in Okayama, Japan, is a startling steel-structured 138 square-meter (1487 sq.ft.) “cave” that was built into the hillside site, yet it allows the residents 360-degree views of the surrounding area and its buildings.



This is achieved by mounting the above-the-surface part of the structure on 50 branch-like poles, creating a surround skylight for the amphitheater inside.

The Pit is one of those residences that one would absolutely want to visit, not just during the day but at night. There is an observatory-like feel to the space, yet the inside looks completely comfortable.

The structure’s boxy surface silhouette hides beautiful, snail-like curving walls, and in spite of being mostly underground, the residence is filled with light and openness.



Pit is definitely not the word we’d use to describe this wonderful structure, but perhaps that name is part of that honesty we so love about Maeda. - Tuija Seipell