Design

January 2 2014

Entering the Hair Do hair salon in Chiba, Japan, is a surprising experience. No pink or frilly fake-spa softness, nor overly stark funky or shiny hair salon set-ups, just cool balance.

In this new, two-story building, with the upper-floor interior made to look like an old loft, there’s an overall sense of light and space and breathing room – our definite favorites.



Add to that the monochromatic wood-tone paneling and unpretentious furnishings, and we have a setting with real composure.

What makes this salon even more attractive, is the two-story glass wall that gives the clients something additional to look at than just themselves, and adds natural light as one of the main design components.



Located at the Chiba monorail station, the salon also adds some visual interest to the commuters’ daily routine.

The total area of the high-volume salon is 106 square meters (1,141 sq.ft). The architect and designer of the salon is the 36 year-old Ryo Matsui whose retail, office and residential work often includes wood paneling, monochromatic interiors and rounded edges. - Tuija Seipell



Photographs: Daici Ano