Architecture

January 17 2014

At first glance, the K House designed by Sydney-based Chenchow Little appears slightly dark and brooding. No windows or inviting embellishments, only angular planes of concrete and wooden slats.



But as soon as we see the view from the garden, the dwelling starts to appear like a protective burrow, a safe hideaway, an intriguing living space.



And when we later read about the clients’ brief, we knew the architects had achieved exactly what the client – a privacy-conscious family of two adults and two children – had wished for.



The house is located on the edge of Sydney Harbour (Vaucluse) overlooking the city skyline and the Harbour bridge. The northern edge – and the sun bathed side - of the site faces a public pedestrian walkway. To provide extreme privacy yet allow maximum sun exposure and openness to the views and the rear garden, the architects created a protective masonry shell and built an internal lining of untreated gum timber that will weather over time.



The internal views are light-filled and airy with none of the darkness or broodiness of the first-impression.



The total floor area of the residence (including decks) is 533 square meters (5.735 sq. ft). The site area is 788 square meters (8,250 sq.ft).



In their 10 years in business, Chenchow Little founders, Australians Tony Chenchow and Stephanie Little have become known for bold and distinctive residential projects. They are becoming one of our favorites, too. - Tuija Seipell





Random Archive

Art
Ads