Design

October 22 2006


As yoga has become increasingly popular in recent years, the art is being practiced in often sterile and inappropriate places such as crowded gymnasiums and recreational halls thatlack the ambiance traditionally associated with the practice.
 
The Y + Yoga Centre in Shanghai appropriates the traditional settings for Yoga practice and fuses it with a modern, yet appropriate, setting. The center is nestled on the second floor of a building which houses a variety of shops and shares its space with a day spa.

Y+ creates an instant ambiance of tranquility through the use of delicately chosen colors in the entrance and main area of the facility. The choice of bronze walls and a combination of bright green and wood inside create a fresh and rejuvenating environment upon entry. The yoga centre comprises of three yoga rooms totaling 1200 meters squared, four massage rooms, a meditation room and a number of communal facilities including a shop and cafe.



The main yoga room is draped with dozens of ropes hanging from the ceiling, giving the room a modern art installation feel, blended with the tranquility of the gentle swaying of the ropes. Subtle leafy patterns decorate the two smaller yoga rooms further enhancing the peaceful ambience.
 
The key of creating a communal feel throughout all three separate yoga rooms is the inclusion of rounded openings in the walls . These circular openings, varying in size, allow participants and onlookers to indulge into a glimpse of what is happening in the next room, and connect by mentally transforming their individual experiences into a  group experience.
 
The Y + Yoga Centre brings Yoga back to it's origins whilst simultaneously adapting it to a modern environment through a subtle process. by Bill T
 

Share It: