Design

Design

July 26 2009

An existing subway or metro station does not give much room to creativity. Drassanes is a metro station in Barcelona’s Ciutat Vella district at the old docks of Port Vell.



The original station was built in 1968. Eduardo Gutiérrez Munné and Jordi Fernández Río, the 31-year-old partners of ON-A Arquitectura WWW.ON-A.ES, had no other option but to accept the limitations of the constricted space and make the best of it by covering the old station with new surfaces. They decided that a subway car already has everything a passenger needs and proceeded to create a station that emulates the feel of (a) subway cars. Light-weight, white glass-enforced concrete covers the vertical surfaces and a resin component helps make the white floors vibration-proof. 



The overall feel is clean and open, something that could not be said of the old station. Eduardo Gutiérrez and Jordi Fernández have completed several public and commercial projects, from hotels and bars to stadiums and zoos. They established ON-A in 2005. - Tuija Seipell

Share It:  


Design

July 7 2009

West Hollywood, California-based Clive Wilkinson Architects has completed many projects for California’s Fashion Institute of Design & Merchandising. The private college offers two-year fashion, graphics, interior design and entertainment education at four campuses Los Angeles, San Francisco, Orange County and San Diego.
 
Clive Wilkinson’s latest undertaking with the Institute was the 31,000-square-foot Sand Diego facility located on the third floor of a new, unremarkable office tower overlooking the Petco baseball park. Bold use of color defines the various functional areas of the campus, and makes dividing walls unnecessary. Glass walls are present in almost every space, which allows light to flow freely. These are all effective ways of creating openness and visual interest while avoiding the claustrophobic, square-box feel that could result, especially in the areas located farthest from the perimeter walls with windows.


 
Sand-tone flooring and hard, angular lines link everything together, and establish an edgy, free-flowing sense of vibrancy. Visually light-weight furniture paired with heavier blocks of seating and desks bring variety without looking pretentious. Everything seems a bit temporary, in the positive sense of the word. Softer, rounded treatments in the lounge area invite relaxation and rest.


 
The Cape Town and London-educated architect, Clive Wilkinson, established his office in Los Angeles in 1991. The company has since reaped awards in both interior design and architecture, completing commercial, residential and hospitality projects. One of the firm’s current assignments is the renovation of the 370,000-square-foot Nokia House in Helsinki, the headquarters of Nokia, due to be completed in 2010. - Tuija Seipell

Share It:  
Design

June 8 2009

Mecanoo Architects is designing the city hall and central train station for its home town of Delft, in the Netherlands. The top level will be glass-ceilinged, and even the underground levels will have a feel of transparency and light. Vaulted ceilings, archways and a strong use of white and blue will lighten the visual weight of the complex that will include a 30,000 square-meter public hall. The four-year construction will begin next year.

The Dutch-born and educated architect Francine Houben established Mecanoo Architects in the mid-80s. Mecanoo has since completed an incredible variety of public and private projects, including retail stores, theaters, hotels, libraries, museums, chapels, residential neighborhoods and parks. Houben’s focus on ”sensory beauty,“ color and light has produced many spectacular buildings in Europe and around the world. Most recently, Mecanoo won the competition to design the new master plan for a central business district in Shenzhen, China. The district will include 8,000 houses and 400,000 square-meters of commercial and cultural facilities. - Tuija Seipell

Design

June 2 2009




You must feel comfortable being surrounded by really bright colours if you plan on studying at Tokyo's famous Senzoku Kaguen College of Music's latest addition. It is called Black Hole on the school's site, but Black Hall on the site of Terada design & Architects, the Tokyo-based architecture firm that designed it. We want to believe the school, especially when we know that one of the large studios is called Big Mouth. The Black Hole has recording studios, multimedia studios, electronic organ classrooms, PC labs, and practice studios for jazz, jazz vocal, pop and rock. In the otherwise basic hallways, intense wall and ceiling colours have become the main design element, and the way finding ' large-scale painted signage on the walls ' is the main artwork. Terada is an architecture and design studio established by the Osaka-born, 42-year-old Naoki Terada in 2003. - Tuija Seipell


 

Share It:  
Design

March 25 2009



Barcelona’s new wholesale flower market – Mercabarna-Flor – near the Barcelona International Airport was designed by Willy Muller Architects.
 
The most striking features of the new market are the multi-faceted angular roof structure and the multi-colored outer shell inspired by an aerial view of flower fields in full bloom.


 
The new complex – 15,000 square-meters of buildings on a 44,000 square-meter lot – houses three main sections, one for cut flowers, one for plants and one for accessories. The location near the airport cargo terminal is crucial to the flower business that relies on fast air delivery of fresh flowers.


 
The impressive building joins a line-up of several much talked-about new structures in Barcelona: Fira de Barcelona’s (Barcelona Fair grounds) nine pavilions and two 114-meter towers designed by Japanese architect Toyo Ito; Terminal Sur at the Barcelona Airport by Barcelona’s own Ricardo Bofill; and the Hesperia Hotel and Towers by the British Pritzker Prize winner, Richard Rogers.



 Willy Muller’s Barcelona office is led by Muller, a native of Argentina, and by Frenchman and associate architect, Frédéric Guillaud. They also have an office in Brazil. - Tuija Seipell


Design

March 11 2009




Scandinave Les Bains Vieux-Montréal is the newest addition to the Scandinave spa line-up.

Located in Old Montreal and close to the Old Port, the 12,000-square-foot spa is the first urban undertaking of the Scandinave team, spearheaded by Benoît Berthiaume, co-founder and executive VP of the Gestion Rivière du Diable group.


 
Occupying the ground floor of a restored former warehouse, Scandinave Les Bains Vieux-Montréal’s setting is less intimate than the rural settings of the first two Scandinave spas. The first corporate spa opened in 1999 in the log-and-stone cabin country of Mont Tremblant’s ski hills in Quebec, and the first franchise opened in 2006 in the Blue Mountain ski hills of Collingwood, Ontario.
 
The Old Montreal spa was designed by Montreal’s award-winning architectural powerhouse, Saucier + Perrotte, led by Gilles Saucier and André Perrotte.


 
The interior is somewhat sterile and cold with its open spaces and expansive surfaces of glass, marble, slate and limestone. In recreating the hot-and-cold “thermo therapy” of the “Scandinavian bath” experience, this spa is definitely closer to Reykjavik’s somewhat clinical Blue Lagoon than to the wood-paneled saunas of Finland.


 
Scandinave’s next corporately owned spa is scheduled to open late this year in the ski hills of Whistler, British Columbia, to be ready for the 2010 Winter Olympics. - Tuija Seipell
 

Share It:  
Design

February 12 2009



Peter Masters of Burned Toast Design is known for his elegant bent-wood and curved-acrylic tables and chairs, but the Manchester, UK-based furniture designer can be big, bold and public, if required. A recent re-vamp of the funky Reuben Wood Hair Salon in Manchester’s city centre shows that Masters has the talent to create an entire environment that is eclectic, electric and elegant.


 
Using simple curved mirrors, he created the storage units necessary to hide the day-to-day paraphernalia of a busy hair salon. The creation of the large mirrored surfaces dictated that everything else needed to be streamlined and toned-down so that the space would not appear too busy or scattered when clients and staff would populate it.


 
The long blue table in the middle of the salon is an industrialized version of Masters’ Horse design. The mirrors in this station are removable which makes it easy to change the look of the space without destroying the overall feel. Dashes of pink, green and blue play off the larger surfaces of black and white, and create focal points in the mirrored environment.


 
When making and designing furniture, Masters plays with a large variety of materials, methods and technologies. Laminating plywood, casting resins and metals, fabricating plastics and upholstery are all familiar to Masters, as are using a machine created for violin manufacture or hand-crafting custom pieces from sustainable materials. - Tuija Seipell



Related articles - Pimps & Pinups - London & Fur Hairdressing - Melbourne

Design

January 13 2009



Many of the brutalist forms of architecture constructed under the watchful eyes of the Soviet regime in the latter half of the twentieth century sit unused or abandoned throughout various eastern European cities.  The ‘Danube Flower,’ a Belgrade landmark sited along the river’s foreshore was no exception.  Originally opened as a restaurant in the 1970s, the triangular structure built 15 metres above the river sat empty for fifteen years after the fall of Communism and during the civil war in what was then Yugoslavia and now is Serbia. 

 

The Belgrade design studio, 4of7 partnered with London-based Superfusionlab to adaptively reuse the space as a high-end gym and spa in city’s centre.  From the ground-level pedestrian esplanade, visitors enter the Wellness Sky through the central core, the sole support for the entire structure, which contains two lift shafts and a double spiral staircase.



Once inside the facilities, its namesake genuinely takes meaning.  Fitness gurus and gym junkies are immediately awash with sweeping city and river views from the uninterrupted ribbon window, which wraps entirely around the building.  During the day, light glows through the widows onto the reflective resin floor.  The faceted ceiling comprised of backlit semi translucent triangular panels allows visitors to feel as if they are exercising within a cloud.  The openness and loftiness of the design of the Wellness Sky allows members to feel nearly weightless in the very environment where burning away the excess is the ultimate achievement. - Andrew J Wiener.

Share It:  
Design

January 6 2009




Bold use of colour has never frightened the 40-year-old, Lisbon-based architect Pedro Gadanho. The colour extravagance of the recently completed single-family residence in Oporto, Portugal, follows Gadanho’s established modus operandi of using white and bright colours as key elements of a space. The petrol-blue kitchen and sanguine stairway draw the attention while at the same time punching up the power of snowy white.



Colour played an important part also in the widely reviewed and admired Orange house he designed with Nuno Grande. The private residence was completed in 2005 in Carreço, Portugal.
 
Another example of Gadanho’s use of color is the high-profile Ellipse Foundation Art Centre in Estoril/Alcoitão, Portugal. He designed the 20,000 square-foot converted warehouse with Atelier de Santos. It was completed in 2006.



Gadanho’s thought-provoking architecture matches his overall attempt to provoke critical thinking about the relationship between architecture and current culture. He is known not only as an architect but also as a free-lance critic, curator and teacher. He’s taught architecture theory and history at Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto and curated the Portuguese presence at the 2004 Venice Biennale. And for those of us who like lovely names, his full name is Pedro César Clara do Carmo Gadanho. Tuija Seipell



Images/Fernando Guera


Share It:  
Design

December 4 2008



123dv Architectuur & Consult is yet another award-winning – and strangely numbered – multi-disciplinary Dutch design firm. The Rotterdam-based 123dv practices architecture and interior design in a wide range of areas from residential to commercial buildings, from small-scale to huge projects.
 
A commercial project, the new wing of the Media Plaza in Utrecht, was launched with a high-tech party in October.
 
The Media Plaza is one of many conference and exhibition venues under the wings of the venerable Dutch Fair organization
JaarBeurs.


 
The Media Plaza’s new expansion involves eight meeting rooms and a main congress hall that accommodates 700 people. The space 123dv created is an incredibly flexible blank-canvas for seminars, conferences and corporate events.
 
The design emphasis is on various light sources and different projection methods. The new wing is accessible via two tunnels in which 123dv designed all surfaces to be canvases for projection, with floors and walls reacting to the movement of people.


 
Light and projection are the main features also in the foyer and in the meeting rooms. To create different moods or to emphasize event-appropriate colors, the LED-light walls in the foyer and the fabric ceilings in the session rooms can change color.
 
123dv outfitted the main hall with a 100% transparent ETFE (ethylenetetrafluoroethylene) roof to mimic the feel of an ancient amphitheatre – a meeting under the open sky. The completely white congress hall seems an ideal backdrop for events where the organizer can really allow its colors or products to pop. We can already picture the possibilities for a fashion runway show. - Tuija Seipell



 
Share It:  

Random Archive

Art
Ads